A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

ОСВІТА

День пам’яті Героїв Крут

29 січня 2020 року в Україні відзначається 102-річниця бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. 29 січня – трагічна сторінка в історії України. 102 роки тому 300 українських студентів вийшли біля села Крути Ніжинського району на Чернігівщині проти більшовицької армії зі Сходу. Їх було триста – студенти та гімназисти. Проти них були тисячі – солдати, фронтовики та матроси більшовицької армії. Нерівний бій. Бій під Крутами, який на декілька днів віддалив захоплення Києва. Бойовий наказ наша молодь виконала: затримавши наступ чотирьох тисяч вояків, надісланих Москвою, героїчні оборонці Крут виграли принципові для Української Народної Республіки чотири дні.

19:05:16 31.01.2020

День пам’яті жертв Голокосту в Матусівському НВК №2

     27 січня в Україні та світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Будь-яке переслідування та знущання над людиною - злочин, а коли йдеться про знищення людей за національною ознакою – це геноцид. Тотального винищення в роки Другої світової війни зазнали євреї, яких розстрілювали та закатовували нацисти в концентраційних таборах та гетто. Голокосту - геноциду єврейської раси в роки Другої світової війни, піддалися понад 6 млн євреїв.

20:31:47 28.01.2020

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

1 листопада 2005 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила резолюцію, в якій постановила, що день 27 січня - це Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. 27 січня в Матусівському НВК №1 було проведено загальношкільну лінійку, метою якої є роз’яснити суть Голокосту молодому поколінню і протидія расовій ненависті, на ґрунті якої виник Голокост.

17:35:01 27.01.2020

22 січня – День Соборності України

    22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагою події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки 1918 року та Акт Злуки українських земель рівно через рік – 1919-го.

19:19:48 23.01.2020

В Матусівській ОТГ відбулася нарада з директорами навчальних закладів.

21 січня відбулася нарада з директорами навчальних закладів Матусівської громади, яку провела начальник відділу освіти Людмила Денисенко. В роботі наради взяла участь перший заступник голови громади Ірина Береза. Були розглянуті та детально опрацьовані питання:

19:14:47 22.01.2020

Різдвяний марафон

Сучасність і минувшина - дві складові людської пам’яті, які  перетинаються в реальному житті. Різдвяні традиції українського народу – неперевершені. Учні Матусівського НВК №1 не забувають традицій своїх пращурів і в перший день навчання провели конкурс на краще виконання різдвяних пісень.  Колядки, щедрівки і посівалки були настільки різноманітними, неповторними, що журі було важко визначити переможців. Діти навперебій хотіли розповісти свій улюблений віршик, яким вони вітали  рідних, сусідів, знайомих з новорічними та різдвяними святами. Але в   поєдинку перемогли найартистичніші виконавці з найоригінальнішими піснями . Почесне ІІІ місце здобули Софія Берестова та Анастасія і Ярослав Сажневі,   ІІ місце отримали Гончаренко Микола та Кравченко Анна. Переможцями стали учнівський колектив 8 класу та Шевченко Вероніка.  Всі учасники дійства отримали солодкі призи та надзвичайну емоційну насолоду

21:37:02 14.01.2020

Новорічні свята в Матусівському НВК №2

Закінчення першого семестру навчального року співпадає з довгоочікуваними святами: Святим Миколаєм, Новим роком та Різдвом Христовим, яких так чекають і дорослі, і діти, адже попереду зимові канікули.

14:17:03 02.01.2020

Новорічні свята в Матусівському НВК № 1

  Святкування Нового року – це завжди  приємні та довгоочікувані турботи. Хвилюються батьки, адже приготування новорічного костюму для дитини - справа непроста. Кожне дитя хоче виступити в образі улюблений мультяшного героя. В залі Матусівського НВК №1 зібралася юрба діснеєвських героїв: Білосніжка, Міккі Маус, Олаф, Єдиноріг, чаклуни, чарівниці, Попелюшка. Казкова феєрія не обійшлася, звичайно, без Діда Мороза та Снігурочки. Фея – чарівниця  заманила в дивовижну казку, де всі співали, водили хороводи, були учасниками святкових конкурсів. Учасники дійства були чудовими артистами.  Найбільше запам’ятався «Танець хуліганів» та сценка із життя на дні океану « Пригоди Губки Боба». Фінальна пісня, виконана всіма казковими персонажами – учнями 1-5 класів,  проклала стежинку до новорічної ялинки. Фотосесія з головним символом свята проходила під гучні привітання та побажання щастя, радості, здоров’я,  миру і благополуччя.

18:43:17 30.12.2019

Святий Миколай завітав до учнів Матусівського НВК №1

    Насичений подіями рік добігає кінця, і наступає довгоочікувана казкова пора, коли дива стають реальністю. В ніч з 18 на 19 грудня Святий Миколай спускається із небес, щоб нагородити малюків за їх добрі вчинки. Найбільш щиро, з великим захопленням і радістю сприймають це свято діти, бо Святого Миколая завжди вважали їх покровителем і заступником.

19:33:51 22.12.2019

Андріївські вечорниці у світлиці

Андріївські вечорниці – одна з найцікавіших українських традицій, що крізь віки дійшла до нашого часу. Кожного з нас цікавить наше майбутнє. А особливо дівчат. Коли вийдеш заміж? Яким буде чоловік? Чи буде шлюб щасливим? Ці питання є улюбленими на дівочих посиденьках.             У народі свято Андрія Первозваного називають Калитою. Воно вважається парубочим, оскільки в Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю. 7 грудня, у свято покровительки дівчат Катерини, починаються молодіжні обряди. Свято Андрія є логічним продовженням таких гулянь, де юнаки і дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя.             Так, 13 грудня в день Андрія,  вчителі та учні Матусівського НВК №1 відтворили обряд проведення українських вечорниць, під час якого звучали веселі  пісні, виконували запальні танці, ворожили на долю при свічках,  кусали калиту та було багато інших забав, що є традиційними для святкування.                Першими до оселі ?дбайливої господині завітали дівчата з дзвінкими піснями. До приходу хлопців вони ворожили, вгадуючи свою долю. Щоб дізнатися про те, хто першим вийде заміж, дівчата змагалися за фінішування свого чобітка. Спрогнозувати професію майбутнього чоловіка мала на меті забава «Скринька». Дівчата по черзі витягували певний предмет, який має своє значення. Наприклад, шматок заліза –  чоловік тієї дівчини ковалем буде, колоски – хліборобом, шматочок дерева – столяром чи теслею, квітку чи стрічку – то ще не скоро сватів чекати, люстерко – не інакше, як великий ледащо.       Аудиторія із захопленням сприймала появу хлопців на вечорницях, які вихвалялися перед дівчатами, та ворожіння на балабушках і варениках.           Кульмінацією свята стала гра «Калита», учасниками якої була більша частина залу, адже атмосфера дійства спонукала до розваг.  Веселі жарти, забави з Калитою, частування смаколиками, співи – усе це об’єднало учасників і гостей в єдину родину, адже брали участь у цьому обряді із задоволенням і учні, і вчителі. На завершення смачну калиту ділили між гостями і учасниками дійства.

18:01:03 16.12.2019

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь