A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

ОСВІТА

В народі говорили: «Зима прийшла і празничків привела»

   І дійсно: взимку ледь не кожного дня — свято. Однак з-поміж усіх «празників» день Андрія Первозваного (13 грудня) був одним з найочікуваніших і найвеселіших. Недарма подекуди його називали ще «великими вечорницями».

13:37:10 14.12.2020

Український воїн – приклад для наслідування

В Матусівському НВК № 2 проведено ряд заходів, приурочених Дню Збройних сил України. Це саме те свято, коли в серцях у кожного патріота поєднуються гордість за наших героїв і смуток за тими, хто боронив Україну до останнього. Це свято не лише військових, а й усіх свідомих громадян, які вболівають за долю нашої землі і нашого народу. Класні керівники провели години спілкування «Український воїн – приклад для наслідування», «Яка армія потрібна моїй країні» та виховний захід "Зі святом, захисники!".

11:25:22 07.12.2020

ЗРОБИМО СВІТ КРАЩИМ!

Щороку з 25 листопада по 16 грудня проходить Всеукраїнська акція «16 днів протит насильства».До акції долучився і наш заклад, який братиме участь у запланованих заходах. Це і проведення конкурсу дитячого малюнку «Світ без насильства очима дітей», конкурсу шкільної газети на тему «Розвиток у сучасної молоді культури толерантності», проведення виховних годин на тему  «Попередження домашнього насильства», «Сім’я без насильства!» ,конкурс плакатів «Профілактика ВІЛ-інфекцій та СНІДУ», годин спілкування на теми «Вплив алкоголю, наркотиків, тютюнопаління на поведінку людини», «Життя це мить. Зумій його прожить», «Профілактика  шкідливих звичок», «Зроби свій вибір: здоров’я – чи алкоголь і цигарка?», перегляд тематичних відеофільмів «Дивись на нас, як на рівних».  В бібліотеці оформлена тематична виставка літературних джерел з теми «Запобігання насильству в сім`ї». А саме цього дня до школярів Станіславчицького НВК завітали поліцейський громади Іванов В.Ю. та начальник відділу у справах неповнолітніх громади Олійник І.С. На тематичному занятті з елементами тренінгу гості зуміли зацікавити учнів пошуками відповідей на питання  «Чи можуть інтернет і мобільні телефони бути джерелом  насилля?», « Види насильства і шляхи протидії», « Попередження домашнього насильства». Олійник І.С. детально розповіла про причини сімейних конфліктів, правовий захист усіх членів сім»ї, шляхи виходу з конфліктних ситуацій. А Іванову В.Ю. довелося відповідати на численні запитання юних громадян буквально про все- правила керування транспортними засобами, відповіді телефонним шахраям, способи убезпечення від кібербулінгу. Заняття пройшло динамічно і пізнавально. На закінчення учні щиро подякували шановним гостям і запросили ще не один раз відвідувати нашу школу ,пожартувавши: « Але тільки з профілактичною метою».

09:56:23 30.11.2020

ЗБЕРЕЖЕМО ПАМ'ЯТЬ. ЗБЕРЕЖЕМО ПРАВДУ

 Кажуть, що минуле не належить нікому зокрема. Воно — надбання нинішніх і майбутніх поколінь, бо саме їм належить винести з нього всі найсерйозніші уроки, щоб подібні людські трагедії не повторилися. Ніде і ніколи! 28 листопада в нашій державі  відзначається День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій. Народ України схилив голову  перед трагічною сторінкою свого життя. 1932 рік… тридцять… чорний рік. Прах померлих  мільйонів стукає в наші серця; їх ніхто не судив, отже, ніхто не реабілітує. Ніхто, крім нас з вами, їхніх співвітчизників і довговічних боржників. Сьогодні кожен із нас переосмислює нашу історію, трагічні її сторінки, які примушують стискатися людські серця. Одна з найстрашніших таких сторінок — Голодомор, який призвів до небачених безневинних жертв.  У світовій історії не зафіксовано голоду, подібного до того, що випав тоді на долю України — однієї з найродючіших країн світу. Урок Пам»яті і Скорботи в Станіславчицькому НВК розпочався із виступу учителя історії Бойка В.І. Він  провів екскурс у минуле століття, нагадав присутнім про передумови жахливої трагедії та прокоментував кадри відеофільму «Україна…Голод…». У виступах учнів 4-7 класів бринів непідробний біль за всіма невинно померлими: «Прости, небо! Прости, земле! Простіть, зорі! Всі сили земні й небесні, простіть муку і бо­жевілля мого народу! Ту моторошну дику ніч, усі жа­хи, небачені від Сотворіння Світу, простіть!»

09:46:07 30.11.2020

Запали свічку. Збережи пам'ять.

Такої страшної трагедії, яку пережив український народ у 30-х роках, не зазнав, мабуть, жоден народ в історіїлюдства. Наш найсвятіший обов'язок сьогодні – зберегти пам' ять про всіх невинно закатованих підбільшовицькою владою. Згадуючи про одного - памятаймо про мільйони. Сьогодні у Матусівському НВК 1 проводились виховні заходи в пам'ять про тих, хто не дожив. Закликаємо долучитися до акції " Запали свічку".

09:41:23 30.11.2020

Голодомор 1932 – 1933 років

Згадайте нас - бо ми колись жили. Зроніть сльозу і хай не згасне свічка! Ми в цій землі житами проросли, Щоб голоду не знали люди вічно..  Щорічно у четверту суботу листопада в Україні  проходять жалобні заходи, приурочені вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932 – 1933 років, адже ці жахливі сторінки в історії українського народу відгукуються болем у душі кожного небайдужого до подій того часу. З нагоди цієї сумної дати у Матусівському НВК -2 проведено тематичні заходи щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932 – 1933 років. У кожному класі класними керівниками  були проведенні години спілкування,виховні години. Учні 3 - 4 класів разом із своїми вчителями виготовили тематичну експозицію "Не дамо згасити свічку пам'яті". Діти переглянули відеоролик "Ти приніс мені яблуко" та мультиплікаційний фільм "Голодний Дух". Прочитали та обговорили збірку поетичних  та прозових творів "Зерна Надії". Також учнями було виготовлено паперові квіти, голубі незабудки, які є символом пам'яті жертв Голодомору.  Тендітна жовто-блакитна квітка Кличе нас: Не забудь! Не забудь! Жертв страшного Голодомору 1932-1933 років в Україні.  В шкільній бібліотеці була організована тематична виставка " Що Україні довелося пережити", де учні школи мали змогу переглянути книги і взяти їх прочитати.Проведено  інформаційну сторінку пам’яті жертв Голодомору, під час якої учні отримали короткі довідки про причини, початок та наслідки страшної трагедії українського народу. Завершив День скорботи виховний захід " ...І крізь століття пронесіть сльозу невинно убієнних", підготовлений учнями 10 класу та їхнім класним керівником вчителем історії, Голуб К.О. У ході заходу учні переглянули відео презентацію "Голодний 1933-й". Також  подивилися короткометражний  фільм "Червона калина". Виховний захід запам'ятався усім завдяки  емоціям, суму, жалю і співпереживанням, які відчувалися у кожному слові і русі її учасників. Запаливши свічки пам’яті, які можна порівняти лише з зорями на небі, учні та вчителі вшанували хвилиною мовчання світлу пам'ять тих людей, які були заручниками страшних років та стали для наступних поколінь прикладом мужності та витримки. Закінчилася Година Пам'яті словами молитви Катерини Мотрич за убієнних  голодом.

09:34:45 30.11.2020

Урок доброти

У рамках відзначення Всесвітнього дня тварин 5 жовтня 2020 року у Матусівському НВК №2 для учнів 9 класу було проведено «ІІІ Всеукраїнський урок доброти ". Учні переглянули соціальні ролики студії "12 кадр": "Про безпритульних тварин", "Викинуті тварини на вулицю", "Перекупники тварин", а також позмагались та виявили свої знання в "Хвостатій вікторині" від Благодійного фонду "Щаслива лапа". Дев'ятикласники мали можливість ознайомитись із правилами етичного ставлення до тварин, гуманними шляхами розв’язання проблеми безпритульних собак та котів, а також чинними правовими нормами, що стосуються захисту тварин від жорстокого поводження з ними.  

22:48:26 06.10.2020

Щороку разом із жовтим осіннім листям і дощами в Україну приходить День вчителя

Поміж багатьох свят у календарі цей день є особливим, адже вчителі приймають вітання від своїх вихованців, які дарують їм квіти, влаштовують концерти, малюють барвисті стінгазети, щоб висловити свою подяку за вкладені знання і життєвий досвід. Це день, коли школа майорить осінніми квітами, посмішками школярів та педагогів і всюди панує святковий та піднесений настрій.

22:35:13 06.10.2020

НАЙЧИТАЛЬНІШИЙ ДЕНЬ РОКУ

Саме так називають учні, учителі, батьки, та й кожна людина, яка любить читати і дружить з книгою, 30 вересня. Адже саме в цей день відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Ще в 1998 році Президент України підписав відповідний Указ, яким і затвердив це свято. В цей день вітання зі своїм професійним святом приймали  бібліотекарі шкільної та сільської бібліотеки с. Станіславчик - Заріцька Валентина Іванівна та Броварська Наталія Іванівна.Учні не скупилися на щирі слова привітань, подяки і побажань творчих злетів, любові до книг і до тих, хто їх читає. Адже бібліотекарів по праву називають провідниками у світ знань, казок, подорожей та фантастики. Безсумнівно, зараз можна купити чи завантажити будь- яку книгу. Але особливоЇ, трішки втаємниченої атмосфери, яка притаманна саме бібліотеці, не знайдеш ніде. На святі бібліотеки  було усе: і конкурси, і веселі питання, і жартівливі тренінгові заняття , і влучні відповіді глядачів. Конкурсантки Корецька В., Щербакова Д., Рудоман В., Шульга К., Косачова Н. отримали сертифікати в номінаціях « Панночки Невгамовність, Гуморинка, Красуня, Безпосередність, Українка».  А Корецька Валерія завоювала титул «Бібліопринцеса». Не відставали і бібліотекарі. Вони точно і вміло користувалися мовою жестів, активно виконували тренінгові завдання і вкотре довели, що вони- супер! Спробуйте тепер сказати, що бібліотеки- минуле століття. Нічого подібного! Так що пам»ятайте: читати не шкідливо, шкідливо не читати!

22:30:18 06.10.2020

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь