A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

В Матусівській об’єднаній територіальній громаді вшанували пам'ять загиблим воїнам у Другій світовій війні.

Дата: 28.11.2019 17:33
Кількість переглядів: 1985

28 листопада  жителі Матусівської об’єднаної територіальної громади, керівництво та працівники сільської ради, педагогічні та учнівські колективи НВК №1 та №2, всі небайдужі зібралися на сільському кладовищі, щоб вшанувати пам'ять загиблих воїнів, які визволяли нашу землю від фашистських загарбників в роки Другої світової війни. Також приїхали вшанувати пам'ять загиблих заступник голови Шполянської РДА Ольга Шпиця, заступник голови районної ради Лідія Татарина та голова районної ради ветеранів війни та праці Володимир Пустовіт.

Попередньо братська могила радянських воїнів та надгробний пам’ятник знаходилась на  території Матусівського цукрового заводу. Після припинення роботи заводуб, пам’ятник перебував в  занедбаному стані.

Перший заступник  голови громади  Ірина Береза, відкриваючи скорботний мітинг, роз’яснила всім присутнім, що з метою приведення в належний вигляд пам’ятника та могили, щоб всі бажаючі могли з повагою вшанувати Героїв, які загинули, захищаючи село Матусів, було прийняте рішення реставрувати пам’ятник загиблим воїнам та перенести останки солдат в  достойне місце вшанування їхньої памяті – на Алею Слави сільського кладовища. З цією метою запросили скульптора – Медуху Любов Олександрівну, яка на протязі місяця працювала над відновленням пам’ятника воїнам, зберігаючи його історичний вигляд. Пошуковий загін «Пам'ять і слава», під керівництвом Назарова Олександра Васильовича,  провів належні роботи по ексгумації останків воїнів. Зі слів Олександра Назарова всім присутнім стало відомо, що з восьми воїнів, які були вказані на табличці біля пам’ятника, шестеро поховані в братській могилі біля обеліску Слави, що в центрі села Матусів, а двоє – числяться в списках пропавших безвісті. У своєму виступі Олександр Назаров зауважив, що після проведення розслідування та дякуючи всім небайдужим матусянам, які допомогли встановити істину, було відновлено історичну справедливість, а саме : в могилі на території цукрового заводу були поховані п’ятеро військових льотчиків, які в ніч на 5 травня 1944 року загинули в катастрофі, повертаючись з бойового завдання.

Ірина Анатоліївна зачитала список Героїв, останки яких перепоховали на Алею Слави сільського кладовища:

Ухалов Веніамін Євгенійович

Ваньков Олексій Павлович

Петров Григорій Іванович

Бірюков Михайло Петрович

Крайнов Олександр Олексійович.

 

Сільський голова  Василь Колісник у своєму виступі висловив пошану полеглим воїнам, які поклали свої голови за визволення України від фашистів, і запропонував вшанувати їх пам'ять хвилиною мовчання.

 

Володимир Пустовіт у своєму виступі зазначив, що ми повинні завжди пам'ятати Героїв, які загинули, захищаючи нашу рідну землю.

Панахиду за полеглими воїнами провів військовий капелан ієрей Ігор Лозіцький.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь