A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Відділ освіти Матусівської ОТГ інформує про зміни в школах з 1 вересня 2019 року.

Дата: 08.08.2019 21:26
Кількість переглядів: 642

   Із першого вересня в українських школах заплановано чимало новацій. Зокрема, скасують обов’язкову шкільну форму, вчитель не оголошуватиме оцінки за навчання при всьому класу, а дитина сама зможе обирати зручну для неї форму навчання.

  1. Скасування обов’язкової шкільної форми.

У червні 2019 Президент України указом № 418/2019 скасував старий указ про обов’язкову шкільну форму. Відтепер адміністрація школи не зможе примушувати учнів відвідувати уроки лише у формі.

  1. Вільний вибір форми навчання.

Це нововведення стосується дітей, які змушені пропускати уроки через часті хвороби або ж серйозні заняття спортом, музикою та іншим. У таких випадках батьки мають право подати заяву до адміністрації школи, щоб перевести дитину на індивідуальну форму навчання. Після чого для цієї дитини складається індивідуальний навчальний план. Оцінка рівня знань відбуватиметься двічі на рік у вигляді підсумкової контрольної роботи.

  1. Проводити уроки в школі зможуть не лише вчителі.

Коли в школі, наприклад, немає профільного вчителя, то окремі уроки зможе проводити хороший фахівець з іншої організації. Щодо прикладу: учителя музичного мистецтва при потребі зможе  замінити спеціаліст будинку культури. Так, на думку Кабміну, можна вирішити проблему нестачі вчителів. Запропонувати свої послуги зможуть всі установи, які зацікавлені в такій співпраці і які забезпечені хорошими і  потрібними для закладу освіти фахівцями.

  1. Оголошення оцінок школярів.

Відтепер оцінки учня – це його особиста інформація, яку вчитель не має права розголошувати, тобто оголошувати на весь клас. Безпосередньо, на уроці може загальними фразами оцінити відповідь ( роботу ) учня, але оцінку в балах – виставляти у щоденник на перерві або після уроків в індивідуальному порядку. Це стосується і батьківських зборів. У Міністерстві освіти і науки України вважають, що так можна вирішити проблему цькування серед школярів через оцінки.

  1. Скасування дошок пошани для відмінників.

У школах більше не буде дошок пошани відмінників у навчанні. Кожен учень індивідуальний у своїх успіхах, адже діти різні, і здібності у них теж різні.

  1. Зміни в програмі ЗНО-2020 з української літератури.

У новому навчальному році змінилася програма ЗНО з української літератури, деякі твори виключили, а деякі – додали.

  Так, на ЗНО 2020 року не будуть виноситися такі твори: «Маруся» Г. Квітки-Основяненка, «Гайдамаки» Т. Шевченка, «Гімн» І. Франка, «Земля» О. Кобилянської, «Молюсь і вірю» М. Рильського, «Дитинства» Ю. Яновського, «Україна в огні» О. Довженка, «Залізний острів» О. Гончара, «О земле втрачена, явися!» В. Стуса, «Українське альфреско» Л. Костенко.

  Натомість до програми включили твори: «Захар Беркут» І. Франка, «Камінний хрест» В. Стефаника, «У теплі дні збирання винограду» М. Рильського, «Майстер корабля» Ю. Яновського, «Лебеді материнства» В. Симоненка, «Наша мова» В. Голобородька, «Модр і Камінь» О. Гончара, «Господи, гніву пречистого» В. Стуса, «Два кольори» Д. Павличка.

  1. ЗНО по - новому: обов’язковий предмет.

Математику все-таки увели обов’язковим предметом на ЗНО. Вже з 2021 року ДПА з математики у формі ЗНО для випускників шкіл, які одержують повну загальну середню освіту, стане обов’язковим. Проводитися вона буде з використанням двох рівнів складності: рівня стандарту та профільного. Крім того, за рішенням МОНУ, лише після проходження ЗНО випускники будуть отримувати свідоцтво про середню освіту.

  1. І нарешті зміни для педагогів. Зарплата всіх освітян зросте від 20% до 70% з 2020 року.  

   Відповідно до Постанови Кабміну від 10.07.2019 з січня 2020 року вчителі отримають підвищення заробітної плати від 20 до 70%. Керуючись Законом України «Про освіту» оплату праці вчителя вираховуватимуть згідно до прожиткового мінімуму. В прикінцевих положеннях Закону «Про освіту» зазначено, що до 2023року найменший посадовий оклад освітян має зрости до 4 прожиткових мінімумів.

   За правилами нової системи оплати праці освітян, 2020 р. оклад становитиме 2,5 прожиткових мінімумів, 2021-го буде на рівні 3,0, 2022-го – 3,5, з січня 2023 року – 4,0 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. При цьому кожна наступна категорія медпрацівників зростатиме на 10% порівнюючи з попередньою. Щодо вихователів: заробітна плата їх зросте на 39,8% ( посадовий оклад зросте більше ніж на 40% ). Ще однією з найменш оплачуваних категорій є молоді вчителі. З наступного року, завдяки реформі,  місячна зарплата молодого вчителя зросте на 41,3%.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь