A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Заслужений академічний Зразково – показовий оркестр збройних сил України в Матусівській ОТГ

Дата: 10.05.2019 21:17
Кількість переглядів: 910

7 травня напередодні Дня памяті та примирення та Дня Перемоги у Другій світовій війні, в рамках Всеукраїнського патріотично – мистецького проекту «Армія з народом», який проходить з 6 по 14 травня 2019 року на Черкащині, в Матусівському СБК відбувся концерт Заслуженого академічного Зразково – показового оркестру збройних сил України, його солістів та фольклорного гурту «Святовид».  Виступ оркестру нікого з присутніх в залі  не залишив байдужим. Музика і пісні в виконанні солістів оркестру пронизували і переповнювали глядачів неймовірними емоціями. Адже всі вони сповнені любовю до України, до людей, патріотизмом та прекрасними ліричними нотами. Оплески затихали на лічені секунди, а потім вибухали з новою силою. В залі було багато дітей,  які, затамувавши подих,  дивилися виступ оркестру. Ніхто не зчувся, як швидко пробіг час. Дуже добре і важливо, що жителі Матусівської ОТГ і навколишніх сіл  мають можливість відвідувати такі концерти, які наповнюють нас енергією, позитивом, гарним настроєм.  Шкода, що не всі це розуміють і не знаходять часу, щоб прийти,  відпочити і послухати прекрасну музику, яка ще довго буде відлунюватися в наших серцях.  

Історія Заслуженого академічного Зразково – показового оркестру збройних сил України

 

Колектив створено на підставі наказу Наркому Оборони (№ 071 від 1944 р.), постанови ВР КВО (№ 040 від 14.05.1945 р.) та директиви ОРГ (1/87839 від 31.10.1945 р.). Організатором та першим начальником оркестру був майор Дем'ян Літновський.

Виступаючи з концертами перед військовослужбовцями та цивільним населенням, оркестр відігравав значну роль у розвитку військово-музичного мистецтва. Успіх до колективу прийшов у 60-х рр. ХХ ст.. Популярність забезпечили висока професійна майстерність та різноманітна концертна діяльність — виступи на українському радіо і телебаченні, в концертних залах, озвучення документальних та художніх кінофільмів, записи грамплатівок, постійна участь у військових парадах. З оркестром виступали видатні диригенти і музиканти — С. ЧернецькийМ. НазаровМ. КондратюкС. ТурчакД. ГнатюкЄ. ЧавдарБ. РуденкоН. Рахлін та інші.

Новий напрямок творчої діяльності оркестру пов'язаний з проголошенням Незалежності України. На перше місце виходить популяризація української музики. З 1991-го року, після його затвердження згідно директиви командувача Генштабу ЗСУ в травні 1992 р, оркестр пройшов декілька стадій реформування:

  • Окремий показовий оркестр Міністерства оборони України (від травня 1992);
  • Зразково-показовий оркестр Збройних Сил України (з лютого 1995);
  • Заслужений академічний оркестр України Зразково-показовий оркестр Збройних Сил України (з 2008).

Наразі оркестр є постійним учасником військових парадів, державних, професійних та мистецьких заходів, які проводяться не лише у столиці України, а й у інших регіонах держави, забезпечує почесні зустрічі іноземних делегацій.

Репертуар оркестру передбачає смаки різних вікових груп, а головне — популяризує українську музику, пісні, марші, класичні твори українських та зарубіжних композиторів. Різноманітність жанрової палітри, а саме — духовий оркестр, диксиленд, вокально-інструментальний гурт, ансамбль народної музики «Святовид» і окремі солісти-вокалісти — дають можливість виступати з концертами класичної, сучасної і народної музики, брати участь в різноманітних військових церемоніалах, шоу-спектаклях, концертах, фестивалях.

Оркестр записується на радіо і телебаченні, бере участь в озвучуванні документальних і художніх фільмів. Записи колективу зберігаються на грамплатівках та магнітофонних стрічках, що зберігаються в фонотеках Українського радіо і телебачення. Оркестр став першим виконавцем Гімну України.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь