A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

День пам’яті жертв голодомору

Дата: 25.11.2018 16:56
Кількість переглядів: 553

 В Матусівському НВК №1 та Станіславчицькому НВК вшанували пам'ять жертв голодомору. Щорічно цей день відзначається в Україні в четверту суботу листопада.  

    Минуле століття пронеслося над Україною трьома голодоморами: 1921-1922, 1932-1933, 1947років. Такої страшної трагедії, яку пережив український народ у 30-х роках, не зазнав, мабуть, жоден народ в історії людства. Законом від 7 серпня 1932року заборонялося збирати колоски на полі навіть перед їх заорюванням. За збирання колосків звинувачений «карається не нижче п’ятьох років ув’язнення в далеких таборах з конфіскацією майна, аж до найвищої  міри покарання озстрілу)».                                                                     

   На відкритій виховній годині, з переглянутого відеоматеріалу, школярі Матусівського НВК №1 познайомилися із страшними сторінками історії України, зрозуміли причини і наслідки голодомору.

   На столі рушник, хліб, колоски, запалені свічки. Книжкова виставка «Жнива скорботи» розкрила сторінки страшного  лихоліття.  Скупі сльози котилася по дитячих обличчях, коли вони чули:

Спіте діти, спіте міцно,

Янгол Божий на порозі,

Вже не буде їсти хтітись,

І не будуть пухнуть ноги.

Натопила маковинням,

Затулила міцно і комин,

І в тумані темно-синім,

Заспіваю колискову:

Спи, синочку, горе-ласко,

   Засинай…навіки, доню. 

     З голоду пухли і вмирали діти, чоловіки й жінки працездатного віку, часто-густо вмирали цілими родинами. Малеча бродила і повзала у пошуках чогось їстівного. У людей розпухали обличчя, ноги, животи. Померлих, а часто ще й живих, звозили, скидали у ями і закопували. Голод охопив усю Україну, та голодне лихоліття найбільше вразило дітей. Третина всіх померлих від голоду – діти. Вони виявились найменш захищеними, не брали участь у колгоспному виробництві, а відтак, не отримували рятівних 100-300 г хліба на працюючого.

  Прагнучи врятувати від голодної смерті хоча б дітей, батьки, спасаючи життя, залишали своїх дітей на вокзалах, лікарнях, у містах, надіючись, що діти попадуть в дитячий будинок чи лікарню і таким чином – виживуть.Урок «Памяті і Скорботи» в Станіславчицькому НВК розпочався із виступу вчителя історії Бойка В.І. він провів екскурс у минуле століття, нагадав дітям і вчителям про передумови жахливої трагедії та прокоментував кадри відеофільму «Україна… Голод…». У виступах учнів 5-9 класів бринів непідробний біль за всіма невинно померлими: «Прости, небо! Прости, земле! Простіть, зорі! Всі сили небесні й земні, простіть муки і божевілля мого народу! Ту моторошну дику ніч, усі жахи, небачені від Сотворіння Світу, простіть!»

    Наш найсвятіший обов’язок сьогодні – зберегти пам’ять про всіх невинно закатованих під більшовицькою владою.  Пам’ять про тих, хто не дожив, пам’ять про тих, хто недолюбив, пам’ять про живих і ненароджених.  Згадуючи одного – пам’ятаймо про мільйони. Ми впевнені – Україна пам’ятає.

   Нехай у мільйонах маленьких вогників згорить страшний спадок голодомору.  Нехай у цьому полум’ї згинуть нещирі частинки душі кожного з нас. І буде шлях у майбутнє прямим і світлим. Ми хочемо, щоб про це ніколи й ніхто не забував!  Тому що ніхто не має права про це забути!

Хай же пам’ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави, на власній землі!

   Свіча мільйонів замордованих голодною смертю погасла в далекому 1933. Ми ж з вами можемо запалити свічку тільки для світлої пам’яті і щоб зігрілися душі убієнних голодом та політичними репресіями.

Ми також запрошуємо всіх присутніх приєднатись завтра до всеукраїнської акції „Засвіти свічку”, яка відбудеться о 16 годині. Хай кожен з вас запалить свічку пам’яті, в знак вшанування невинно замученого голодом українського народу.

Хай світло від свічки у небо летить

Хоча б одну душу зігріє в цю мить

Щоб душа ця загублена спокій знайшла

І у вічність до Бога вона відійшла.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь