A A A K K K
для людей із порушенням зору
Матусівська громада
Черкаська область, Звенигородський район

21 листопада День Гідності та Свободи

Дата: 22.11.2018 14:06
Кількість переглядів: 1676

https://znaj.ua/crops/69ccf3/620x0/1/0/2018/11/19/88LbOpntv6DDL9E7Uf3Pz3dGg1G5K5G1d6Eqc60w.jpeg   .   21 листопада в Україні відзначають п'яту річницю початку масових акцій громадського протесту під час Революції Гідності. Пам'ятну дату ввели, щоб донести до сучасних і майбутніх поколінь об'єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також для вшанування патріотизму і мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів України та її європейського вибору. В цей день згадують тих, хто віддав життя, здоров’я,  хто силою та волею бо­ровся за Батьківщину та її незалежність, хто вніс свій внесок у Помаранчеву революцію, Революцію Гідності, щоб у нас з вами була  можливість жити краще.

    Трагічні події в Україні, починаючи з листопада 2013 року, тривожать та не залишають байдужими жодного громадянина країни. Кожному з нас необхідно усвідомити, за що боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвувала своїм життям Небесна сотня та воїни, які загинули і гинуть у боротьбі за свободу, цілісність та єдність держави.

Йшли, ледь прикрившись фанерним щитом,

Найкращі, найвірні, найсвітлі чолом,

Серце чиє запалало відвагою,

Між побратимів підскорбними стягами...

 В небо січневе зграями сканули

Душі героїв. Злетіли... Й - розтанули.

     З нагоди Дня памяті в Матусівському НВК №1 був проведений відкритий захід, на яком учні 5 – 11 класів з учителем історії Ковалем І. М.  уявно подорожували  шляхом боротьби українського народу за свободу. Переглянули відео про героя України Василя Сліпака,  який, будучи геніальним виконавцем,  підкорював світові сцени, але буремні події Майдану змінили його життя - ставши в ряди воїнів АТО він загинув за рідну землю. Також учні старших класів написали листи із зображенням карти України, які відправлять солдатам, на захист яких так сподіваються школярі.                                            Захід завершився оптимістичними словами дітей: «Ми маємо щиру надію на те, що життя в Україні зміниться на краще. І наша держава стане вільною, незалежною та займе чільне  місце серед вільних і рівних країн світу. Ми з вами - частинка народу.  І те, як ми разом з вами свідомо  подивимося на події, знайдемо в своїй душі місце для співчуття, як ми розкажемо про це своїм дітям, онукам, близьким,  залежить наше майбутнє».

    Колектив Матусівського НВК №2 теж долучився до відзначення Дня Гідності та Свободи. У фойє школи розташована тематична виставка «Герої не вмирають»Учні початкових класів підотували малюнки на тему: «Україна -  це територія гідності». Бібліотекарем школи П’яних С.В. та учнями 6 класу  проведено захід «Наш дух не зламати, свободу не вбити», на якому всі запрошені переглянули відео, прослухали цікаві доповіді про історію становлення незалежної нашої держави, декламували вірші про рідну Україну.  Вчителем історії  Голуб К. О. було проведено  бесіду з переглядом  презентації на тему: «День Гідності та Свободи». Учні 7-11  класів  вшанували пам’ять  випускника школи Сергія Лифаря, який героїчно загинув захищаючи територіальну цілісність України. Проведені заходи допомогли учням зрозуміти, що без любові до Батьківщини людина не може відчувати себе повноправним її громадянином.

В Станіславчицькому НВК  під час проведення  уроку пам’яті  «Герої не вмирають», на якому були запрошені і батьки учнів, діти декламували вірші про неньку-Україну, про героїв Небесної сотні. Запаливши свічку пам’яті, учні торкнулися  цього священного вогню - частинки вічного і кожен, потримавши її в руках, подумки промовив: «Світло цієї свічки хай буде даниною тим, хто навічно пішов   від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в нашій пам’яті!» Без усякого сумніву, мине зовсім небагато часу і про захисників нашої держави писатимуть книги, зніматимуть кінофільми, на прикладах беззавітного служіння рідній Батьківщині, беззаперечного виконання священного обов’язку – стати на захист кордонів держави, коли в цьому є гостра потреба, – виховуватиметься не одне покоління українців. Бо вони – справжні герої, які у нерівному двобої протиставили  свій патріотизм, відповідальність, безмежну любов до країни, яку ототожнюють зі своїм рідним краєм, найдорожчими людьми. І саме за це їм наша людська вдячність і низький уклін.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь